Bedre møte med pasienten gjennom digitale verktøy
- Tone Hassel Kringstad
- 8. apr.
- 3 min lesing
I år ble respondent nummer 900 000 registrert i CheckWare – og det var Akershus universitetssykehus (Ahus) som stod for den milepælen. Dette markeres med kake til de ansatte ved DPS Nedre Romerike, hvor digitale helsetjenester er en naturlig del av hverdagen.

Ved Allmennpoliklinikk A, DPS Nedre Romerike, har implementeringen av digitale løsninger som CheckWare ført til betydelige endringer i arbeidsmetodene for både behandlere og pasienter. Psykologspesialist Nils Arne Kværnhaug og psykolog Alice Nordquist forteller om tydelige gevinster i møte med pasientene.
– Det sendes ut kartlegginger i forkant av første møte med pasienten og det gjør at man har et inntrykk av pasientens tilstand og vet hva pasienten opplever som mest utfordrende. Det gjør at behandler kan innrette samtalen deretter og være mer treffsikker, sier Nils Arne Kværnhaug.
De digitale kartleggingene brukes ikke bare før oppstart, men fungerer også som en støtte gjennom behandlingsforløpet. De gir behandlerne et bedre grunnlag for å følge pasientens utvikling over tid.
– Man kan bruke besvarte kartlegginger for å ha en «guide» om hvordan man legger opp egne spørsmål. Det er også fint å se på underveis i behandling for å se om behandlingen gir effekt, forklarer Alice Nordquist.
Effektiviseringen er særlig merkbar i det administrative arbeidet. Behandlerne peker på store tidsbesparelser i forbindelse med dokumentasjon og journalføring.
– Det effektiviserer journalføring etter utredning i stor grad – super tidsbesparende!
Spesielt nyttig ved omfattende utredninger
Ifølge psykologene har enkelte pasientgrupper hatt spesielt god nytte av digitale løsninger. Blant annet gjelder dette pasienter som er inne til utredning for autismespekterforstyrrelser og ADHD.
– Det er spesielt nyttig for pasienter med utredning av autismespekterforstyrrelse og ADHD fordi det er omfattende utredninger som krever mye dokumentering. Det er effektiviserende å ha digitale kartlegginger som leverer rapport inn i journal.
Bedre møte med pasienten gjennom digitale verktøy
Også i behandlingen av PTSD-pasienter har bruken av digitale verktøy vist seg å være verdifull.
– Det oppleves som nyttig for meg at PTSD-pasienter kan trygges på at behandlingen har gitt effekt når de ser at de rapporterer lavere symptomtrykk. Resultatene kan også brukes til å justere behandling som ikke har effekt enten for PTSD-behandling eller andre behandlinger.
Tydelige gevinster for klinikerne
For behandlere som bruker CheckWare i det daglige arbeidet, er fordelene mange. Digitale kartlegginger gir enklere tilgang til nødvendig verktøy, reduserer feilmarginer og gir kontinuerlig innsikt i pasientens progresjon.
– Jeg opplever at jeg sparer tid på dokumentering og at jeg får en mulighet til å «sjekke» pasientens progresjon ved at det jevnlig sendes ut symptommålinger som kommer inn i journal.
– Man slipper å finne frem til en papirversjon av kartlegginger, og vet at det alltid finnes tilgjengelig på PC-en. Man sparer også tid på skåring av resultater og eventuelle feilskåringer minimeres.
Rutinedata som grunnlag for kvalitetsarbeid
Bruken av CheckWare muliggjør ikke bare bedre individuell behandling, men også innsamling av verdifulle rutinedata. Ved FoU-avdelingen ved Ahus brukes disse dataene i et internt kvalitetssikringsprosjekt.
– Vi bruker kliniske rutinedata fra kjernebatteriet i et internt kvalitetssikringsprosjekt om kvaliteten på behandling i allmennpoliklinikkene. Vi har så langt jobbet med kompletthet og kvalitet på dataene. Foreløpig synes det som at det er mye støy i dataene, dvs at skjemaene er for lite regelmessig brukt til at de godt kan beskrive endring hos pasientene mens de mottar behandling. For fremtiden blir det viktig at metoden er grundig implementert i den daglige klinikken for å bruke dem til å analysere endring på gruppenivå og at det finnes gode mål på tilstand ved avslutning av behandling, det mangler vi nå, sier Johan Siqveland og Mathea Fretheim Walle.
Ved DPS Nedre Romerike fremstår digitale verktøy som en integrert del av en mer effektiv og kvalitetssikret pasientbehandling – til nytte for både pasienter og behandlere.
Vi i CheckWare er i alle fall stolte over det gode arbeidet som våre kunder gjør, og det er godt å se at man får et bedre møte med pasienten gjennom digitale verktøy. Kake er vel fortjent!

Kommentarer